In het jongste nummer van The Clarity Journal, legt Nieuw-Zeelands klaretaalcollega Lynda Harris uit waarom helder taalgebruik in contracten essentieel is voor het succes van bedrijven. Harris is oprichter en CEO van Write. Haar analyse geldt ook voor contractschrijvers bij ons.
____________________

Juristen houden vast aan onduidelijke, achterhaalde formuleringen uit gewoonte, luiheid of angst om te veranderen. Of omdat ze vrezen dat klare taal de juridische correctheid van de tekst zou aantasten. Maar als na een goed gesprek, de afspraken op papier plots vol moeilijke woorden en complexe clausules staan, vergroot de kans dat de cliënt toch nog afhaakt, stelt Harris vast.

“Complexe zaken vragen net om op een eenvoudige manier te worden uitgelegd. Klare taal helpt om gaten in logische redeneringen te dichten.

Volgens Harris vermijden klanten vandaag juridische teksten vol oubollige, hoogdravende en onbegrijpelijke formuleringen. Ze kiezen voor het heldere contract dat ze begrijpen én vertrouwen. Steeds meer bedrijven zijn zich daar ook bewust van. Ze beseffen dat ze zich met klaar taalgebruik kunnen onderscheiden van concurrenten en sterker staan tijdens onderhandelingen met leveranciers en klanten.

“Contracten die aan de lezersbehoeften voldoen, versterken de relatie met de klant, besparen tijd en geld en verhogen de efficiëntie

bron: The Clarity Journal 75, 2017, Center for Plain Language, p.24-29

Share This