images‘Redactie van vonnissen en arresten: vormelijke en inhoudelijke vereisten.’ Zo heet de driedaagse schrijfopleiding van het instituut voor Gerechtelijke Opleiding. De cursus is verplicht voor beginnende magistraten, maar ook ervaren magistraten kunnen deelnemen. De docenten wijzen op de knelpunten die juridische teksten minder leesbaar maken en leren de cursisten hoe ze dan wel in een heldere, juridische taal kunnen schrijven.

Vormvereisten en inhoud van vonnissen en arresten komen uitgebreid aan bod. Zo focust dag drie van de opleiding op ‘Redactie van juridische teksten’. Dit is het meest praktische deel met een sterk individuele aanpak. De deelnemers krijgen vooraf een opdracht en leveren die, samen met een eigen vonnis, een maand voor de trainingsdag in. Zij kunnen rekenen op een grondige analyse van hun teksten en op individuele feedback van de docenten. Precies daarom is deze opleiding ook interessant voor ervaren magistraten die graag hun schrijfvaardigheden aanscherpen en verbeteren.

Lesgevers zijn Karl Hendrickx, docent Rechtstaalbeheersing aan de Universiteit Antwerpen en Karen Deschamps, praktijkassistent Juridisch Schrijven aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Het praktische deel vindt plaats op 8 november. Maar de opleiding start al op maandag 14 oktober met een uiteenzetting over de wettelijke en ambtelijke vormvereisten voor de redactie van een vonnis of arrest in burgerlijke zaken. Opleidingsdag twee is gepland op woensdag 16 oktober en handelt over de motivering van rechterlijke beslissingen in strafzaken.

Klik hier voor het volledige programma en voor praktische informatie 

Share This