Pas als je luidop de juridische teksten leest die mensen voorgeschoteld krijgen, merk je hoe onbegrijpelijk ze zijn.

Net voor de zomervakantie vertelde rechter Bart Willocx in het Radio 1-programma de Wereld Vandaag dat meer dan 400 rechters, advocaten, politiemensen, hulpverleners en beleidsmensen een “Groenboek” voor justitie klaar hebben. Het boek bevat vijftien concrete voorstellen om justitie beter te maken en ligt intussen op het bureau van minister van Justitie Koen Geens.

De auteurs pleiten onder meer voor de oprichting van een Federaal Bureau voor begrijpelijke juridische taal, ‘omdat de gebruiker van het recht telkens weer wijst op de onduidelijk rechtstaal’, aldus Willocx.

“Veel mensen zeggen dat je bijna rechten moet gestudeerd hebben om te weten hoe je aan zo’n zaak moet beginnen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Je hebt voor de klant – de rechtzoekende – als justitie te weinig respect als mensen te veel moeten zoeken en te veel drempels zien”

Kortom, de magistraat pleit ervoor dat rechtbanken en -hoven klantgericht en dus helder communiceren. Dat is opvallend, want tot nu toe communiceert justitie bij voorkeur in een afstandelijke, overdreven formele taal. Dat magistraten aanvoelen dat deze oubollige rechtstaal vandaag eerder een nadeel dan een voordeel is, is voor de rechtzoekende alvast een goeie zaak.

Bovendien is de kans groot dat minister Geens de oproep van zijn magistraten ernstig neemt. Geens bleek eerder al een voorstander van begrijpelijke rechtstaal. Zo leende hij zijn gezicht aan  >> deze begrijpelijke-taal-campagne

bronnen:
– Radio 1, De wereld vandaag, 23 mei 2017
– deRedactie.be, 15 voorstellen voor een betere justitie: “Zou positie van justitie grondig kunnen veranderen”

Share This