kredietcrisisDeze boude stelling komt van Wessel Visser, Nederlands auteur van ‘De Grondwet in eenvoudig Nederlands.’ football team jerseys wholesale Visser deed deze en andere uitspraken al in 2010. Veel van wat hij toen zei, is nog altijd actueel.

In een interview in Taalschrift, het tijdschrift van de Nederlandse Taalunie, gaf hij samen met Antwerps advocaat Paul Quirynen en docente Juridisch Schrijven Karen Deschamps antwoord op de vraag waarom juristen nog altijd ingewikkelde juridische taal gebruiken.

Dat antwoord blijkt meervoudig: gewoonte bij oudere juristen, onzekerheid, vooral bij jonge juristen. Maar ook status, sociale druk én een maatschappij waarin het nog altijd goed staat om dure woorden te gebruiken zijn redenen om het ingewikkeld te houden.

Wel is er stilaan gedragsverandering merkbaar. “Mede dankzij de regelgeving en de rechtspraak”, zegt Visser. “De Nederlandse Wet Financieel Toezicht bijvoorbeeld, verplicht banken en verzekeringsmaatschappijen om alles in eenvoudige taal te schrijven. Sommige rechters bestraffen complex taalgebruik door de bank in het ongelijk te stellen omdat de klant de contracttaal niet kon begrijpen.”

“Nederlandse beleidsmakers willen moeilijk taalgebruik in zakelijke teksten beëindigen omdat ze beseffen dat dit de samenleving ontzettend veel geld kost”, aldus Visser. Nog volgens Visser had de kredietcrisis kunnen voorkomen cheap jerseys worden als alle teksten begrijpelijk waren geweest. “Dan hadden Amerikaanse hypotheeknemers en risk managers beter begrepen welke risico’s ze dreigden te lopen.”

Meester Paul Quirynen ziet ook in ons land de bewustwording groeien dat het eenvoudiger moet. “Advocaten hebben geen andere keuze en moeten mee met hun tijd, ook om commerciële redenen. Bij magistraten en rechtbanken gaat het trager”, stelt Quirynen.

Klik hier voor het volledige interview in Taalschrift

Share This