plainlanguage“Advocaten die helder schrijven, hebben een competitief voordeel”, zegt de Amerikaanse professor en jurist Joseph Kimble aan de Juristenkrant.

Kimble was in november in ons land voor de Internationale conferentie ‘Learning to be clear’. Op dát vlak is hij een autoriteit, want hij gaf 30 jaar lang les in ‘Legal writing and drafting’ aan studenten van de Western Michigan University Cooley Law School en hij adviseerde de federale Amerikaanse overheid bij het herschrijven van haar burgerlijke procedure en bewijsregels. Bovendien richtte Kimble in de VS het ‘Center for Plain Language’ op.

“Begrijpelijke taal is niet alleen goed voor de toegankelijkheid van het recht en van justitie”, verklaart Kimble. “Het is ook een ‘big economic issue’: de besparingen kunnen gigantisch zijn.” En dat geldt, volgens Kimble, voor banken en verzekeringsmaatschappijen, maar ook voor alle ándere sectoren.

“Zelfs advocaten en magistraten verkiezen eenvoudig taalgebruik door hun collega’s, alleen vergeten ze die gouden regel als ze zelf aan het schrijven slaan.”

Volledig artikel in De Juristenkrant, nr. 302 – 28 januari 2015, p.8.

Share This